ISTEN FIAINAK GYÜLEKEZETE KERESZTÉNY TANÍTVÁNYOK KÖZÖSSÉGE KECSKEMÉT

Asszad válaszcsapással fenyegette Izraelt


A szíriai erők a jövőben válaszolni fognak minden esetleges izraeli légicsapásra - mondta csütörtök este Bassár el-Asszad elnök. A Szíriával szövetséges Hezbollah libanoni síita szervezet tévécsatornájának adott interjúban Asszad hangoztatta, hogy minden csapásra hasonlóval válaszol országa. A válasz jellege a támadás körülményeitől és időzítésétől függ – tette hozzá.

Az elnök elmondta: elviekben egyetért azzal, hogy Szíria elküldje képviselőit az Oroszország és az Egyesült Államok által javasolt béketárgyalásokra, de bármilyen megállapodás is születik, azt referendumon kell jóváhagyni.

A szíriai elnök szerint világméretű háború folyik országa ellen, de "biztos abban, hogy csapatai győzelmet aratnak".

Asszad azt is mondta: "nagy nyomás" nehezedik rá annak érdekében, hogy a Golán-fennsíkon új frontot nyisson Izrael ellen.

Ugyancsak az interjúban fogalmazott úgy: nem fog habozni, hogy a 2014-es elnökválasztáson ismét elinduljon, ha a nép úgy akarja.

Megöltek három külföldit

Közben a szíriai kormányerők megöltek három külföldi személyt, köztük egy amerikai nőt és egy brit állampolgárt - jelentette a szíriai állami tévé, amely szerint a szóban forgó "nyugati" személyek az ellenzék oldalán harcoltak, és fegyver volt náluk.

A szíriai tévé bemutatta csütörtökön a lelőtt amerikai nő útlevelét és a michigani hatóságok által kiállított jogosítványát. A brit állampolgár útlevelét is bemutatta, de a harmadik áldozatot nem azonosította, csak azt közölte róla, hogy ő is "nyugati".

A híradás szerint a Bassár el-Asszad elnökhöz hű erők a háború sújtotta északnyugat-szíriai Idlib tartományban ütöttek rajta a gépkocsiban utazó nyugati állampolgárokon. A szíriai tévé bemutatta a szitává lőtt autót, amely mellett három holttest feküdt. A felvételen láthatók fegyvereik, a számítógépük, egy kézzel rajzolt térkép a kormányerők egyik katonai létesítményéről, illetve az al-Kaidához köthető an-Nuszra Front nevű iszlamista szervezet zászlaja.

Az amerikai külügyminisztérium egyik névtelenül nyilatkozó tisztségviselője közölte a CNN hírtelevízióval, hogy tudomásuk van a szíriai tévében elhangzottakról, és Csehország damaszkuszi misszióján keresztül próbálnak beszerezni több információt a történtekről. A brit külügyminisztérium is tud a szíriai tévé állításairól, de információk hiányában nem tudja megerősíteni a híradás hitelességét.

Az amerikai áldozatról kiderült, hogy Nicole Mansfieldnek hívják, és 33 éves. A megölt nő nagynénje közölte, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) csütörtök este értesítette unokahúga haláláról. Nicole öt évvel ezelőtt - miután férjhez ment egy arab országból való bevándorlóhoz - felvette az iszlám hitet. Van egy 18 éves lánya. A nagynéni azt mondta, hogy feldúlta unokahúga halála, s nem tudott róla, hogy Szíriában harcolt.

Asszadék orosz vadászgépeket kapnak

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Oroszország legalább tíz MiG-29-es vadászgépet szállít Szíriának egy korábban kötött szerződés alapján - közölte a MiG repülőgépgyár vezetője.

A MiG-29MM2 típusú harci gépek (a MiG-29 korszerűsített változata) szállításáról szóló szerződés részleteit most tisztázzák egy jelenleg Moszkvában tárgyaló szíriai küldöttséggel - mondta Szergej Korotkov.

Megfigyelők szerint az ügylet közvetlen válasz arra, hogy június 1-jén megszűnik az Európai Unió szíriai fegyverszállításokra vonatkozó tilalma.

MTI
« VISSZALÉPÉS: aktuális

IstenFiai.hu | Oldaltérkép